De logica van een nieuw idee.

Een mopje: Wat zegt een Chinees duifje? (Zie het laatste woord van deze blog)

Vooraf en achteraf.
Humor speelt met je aannames en wanneer je creatief denkt, breek je met je vooronderstellingen en patronen. Creativiteit is net als humor asymmetrisch: het bekende pad van a naar b wordt in humor plotseling onderbroken. Je wordt je bewust van patronen in je denken. Dat geeft even een ongemakkelijk gevoel dat ons aan het lachen brengt (Als je het een goede grap vindt, tenminste). Net als dat de verrassing in humor vaak iets heel logisch heeft, is een goed idee achteraf ook logisch. Terwijl de kwinkslag of het idee vooraf totaal niet voor de hand lag.

Een logische verklaring.
“Logica brengt je van a naar b. Verbeelding brengt je overal.” , is een bekende uitspraak van Albert Einstein. Met andere woorden: het nieuwe idee ligt niet op het rechte pad van a naar b. Het nieuwe idee is te vinden op één van de zijpaden. Als op een van de zijpaden het nieuwe idee ligt is er voordat je een pad kiest geen logica. Het einde van een nieuw pad weet je niet. Maar achteraf, als je een nieuw idee gevonden hebt op pad c of d of g etc., is de weg terug eenvoudig te vinden. Stel je maar een klein beestje voor. Een torretje of zo. Het torretje zal vanuit een takje boven in de boom gemakkelijk terug lopen naar de stam. Maar de kans dat het torretje om te beginnen vanuit de stam naar dit specifieke takje loopt is niet erg waarschijnlijk.Hoe kom je erop?

Over het algemeen is het logisch dat je de bekende weg kiest. Bovendien is het niet zo gemakkelijk een andere weg te nemen dan die je al kent. Bij elke volgende stap is de kans groter dat je op het ingeslagen pad doorgaat dan dat je ieder zijspoor overweegt. Daarom, als je vernieuwend wil zijn, moet je soms bewust het pad van a naar b blokkeren. Uit je comfortzone stappen, het avontuur aangaan en andere paden kiezen. Dat kan op heel veel manieren. Inderdaad door je verbeelding te gebruiken, nieuwsgierig te zijn en je eigen gedachten serieus te nemen. Maar ook door provocerende technieken. Daar zijn er een heleboel van. Om maar een voorbeeld te noemen: kies een dier of iets anders uit de natuur en pas de eigenschappen daarvan toe op je onderwerp.

Vele andere paden. Voordat je op een nieuw idee komt, op dat ene takje met de code goed idee, moet je dus veel wandelen. Veel onderzoeken, ideeën bedenken en ze ook rust gunnen. Die aha belevingen komen echt niet uit de lucht vallen. Ook al lijkt het als buitenstaander of voor jezelf achteraf dus zo logisch.Vernieuwen is niet harder werken aan het bestaande maar aan het aanwenden van zoveel mogelijk nieuwe perspectieven en andere manieren van denken dan logisch denken. En zo is bijvoorbeeld humor niet alleen inspiratie door de onverwachte combinatie van elementen die niet bij elkaar horen maar werkt vrolijkheid ook om je in de stemming te brengen voor het bedenken van nieuwe ideeën.

Groei.
Als nieuwe ideeën het leven vinden worden ze ook weer oud en gaan horen bij de dingen van alle dag. Wat we nu logisch vinden was ooit ondenkbaar. Dit betekent dat creativiteit, het bedenken en uitvoeren van nieuwe ideeën om beweging vraagt en beweging inhoudt.

Nog een mopje.
Dracula wil nog snel even wat bloed drinken voordat het licht wordt. Dus Dracula gaat naar buiten. Na 1 minuut komt hij terug met een gezicht vol met bloed. De andere Dracula die thuis was gebleven vraagt: “Hoe kom jij zo snel aan bloed?” “Nou zie je die lantaarnpaal, daar liep ik met mijn bek tegenaan!”

Kroepoek.