Waar lekker slapen en dromen goed voor is.

Wakker schrikken.
Een hevig elektronisch snerpende wekker is niet fijn. Zeker niet in de winter. Het is donker en je heerlijk slaapwarme bed en de kou op het puntje van je neus zeggen dat het leven buiten bed verschrikkelijk is. Maar ja, je moet er uit. Er is weer veel te doen vandaag. Ondernemen, hup, hup.

Heb je lekker geslapen?
Slapen is goed. Niet alleen om uit te rusten en herstellen in fysieke zin, maar ook voor de verheldering van je geest. In de REM fase van je slaap gaat je brein zijn eigen gang. Er worden op een chaotische wijze herinneringen en associaties opgeroepen die verantwoordelijk zijn voor de hallucinaire kwaliteit van je dromen. Daardoor stuit je dromende brein zo af en toe op een waardevolle schakel die het bewustzijn is ontgaan. In die zin onthullen je dromen niet een of andere onderdrukte waarheid maar verkent je dromende brein nieuwe waarheden door met nieuwe combinaties van neuronen te experimenteren.

Je innoveert terwijl je slaapt!
In diverse experimenten is aangetoond dat droomstadia nieuwe conceptuele inzichten veroorzaakt. Je bent het je misschien niet altijd bewust hoeveel een goede nachtrust bijdraagt aan adequaat en innovatief handelen. Maar onderzoek wijst wel degelijk uit dat rust na een “leerperiode” helpt het brein grip te laten krijgen op nieuwe informatie. Daar waar je overdag gefocust bent op het oplossen van een probleem wordt je bewust zijn te nauw om überhaupt nog tot een oplossing te komen. Laat staan een creatieve oplossing. Je onbewuste is zo gek nog niet. Heerlijk om te weten dat slapen echt goed voor je is. Zelfs in ondernemende zin. Netwerken terwijl je slaapt. Het netwerk van je eigen brein is in mogelijke verbindingen nog vele male groter dan het wereldwijde net van internet! En onverwachte, soms erg nuttige, verbindingen worden gratis gemaakt in je slaap!
 
Niet alleen maar slapen.
Wroeten in je holletje vanwege zorgen en ondertussen een doorgelegen ruggetje tot je apathisch een streepje zonlicht aanschouwt als het alweer lente is, is natuurlijk het andere uiterste. Eerst moeten we lekker veel doen en leren op een dag. Dan kun je lekker slapen en werkt het slapen voor je.

Investeer in je nachtrust.
Je weet wat slaaptekort kan doen. Kijk maar naar kinderen. Jengelende en drammende wezens als ze moe zijn. Ook wij volwassen mensen worden als we te moe zijn meegesleurd door in wezen onbelangrijke ingevingen en voorvallen.De tijd die gemeten is voor een goede nachtrust is ietsje meer dan acht uur. Gemiddeld natuurlijk. Dat zal zeker niet voor iedereen exact het zelfde zijn. Daarbij is regelmaat ook goed. Zo ongeveer elke avond de zelfde tijd naar bed. Natuurlijk hoef je niet altijd braaf te zijn. In de regelmaat hebben uitspattingen zin. De investering voor een goede nachtrust is tijd en discipline om die tijd te waarborgen. En je zou een wake up light kunnen aanschaffen. Je hersenen maken actieve hormonen aan bij het opkomen van licht dat je langzaam doet waken (in de natuur zou dat de zon zijn). Tegen de tijd dat je wake up light na een halfuur voluit brandt ben je meestal al min of meer wakker.

 
Langzaam wakker worden.
Eigenlijk is het barbaars dat mensen zich door het meest akelige geluid dat er is uit hun slaap laten opschrikken omdat de dag aanbreekt. Behalve de ruime acht uren tijd om werkelijk te slapen zou je jezelf minimaal een halfuur de tijd moeten geven om wakker te worden. Zodat wat in de halfslaap is zich langzaam kan laten doorschemeren aan het bewustzijn. Je zult niet de eerste zijn die op dat moment een helder inzicht heeft voor de aanpak van deze dag. Of een droombeeld dat zich laat vertalen in een oplossing van een sluimerend probleem. Zoals Elias Howe, de uitvinder van de naaimachine. Hij had jarenlang moeite met de werking van de naald in de naaimachine die hij had bedacht. Hij droomde van een groep inboorlingen die hem omringde met speren waar voorin een gat zat. Eenmaal wakker werd hem duidelijk dat de naaimachinenaald een gat moet hebben in de punt. Deze doorbraak heeft de textiel industrie voorgoed veranderd.

Wat heb jij gedroomd vannacht?