Trainingen

Creatief denken basis:

 • Een dagdeel.
 • Min 6 max 12 deelnemers.
 • Iedereen is creatief! Alleen hebben we veel van onze creativiteit af geleerd op school en in de maatschappij. Daarnaast kun je creativiteit ook extra trainen. Net zo goed als dat je door sport je spieren sterker maakt kun je ook je creatieve mentaliteit vergroten. Bovendien zijn er vele methoden en technieken om op nieuwe ideeën te komen.

In deze training creatief denken krijg je inzicht doormiddel van theorie over het creatieve proces en gaan we aan de slag met vaardigheden en technieken om creatief te denken. Je zult ervaren dat iedereen op nieuwe ideeën kan te komen. En mocht het zo zijn dat je juist al heel makkelijk op ideeën komt ook dan zal je echt wat hebben aan deze training. Want het goede idee kiezen is ook nog een kunst! We gaan samen aan de slag met diverse vaardigheden en in de tweede helft gaan we professioneel brainstormen met gebruik van out of te box technieken.

Creatief denken intensief:

 • 5 dagdelen.
 • Min 5 max 10 deelnemers.
 • We gaan oefenen met diverse vormen van brainstormen zowel in de groep als individueel. Je kunt eigen casussen vanuit je werk of individuele omstandigheden meebrengen, zodat behalve dat je je creatieve mindset ontwikkelt je ook gelijk resultaten ziet.

Een goed idee, hoe kom je er op? Al doende. In deze training creatief denken oefen je met vele technieken en vaardigheden om out of the box te denken.  Je zult ervaren dat er veel verschillende manieren zijn om patronen te doorbreken zodat je niet afhankelijk bent van een zo genaamd “Eureka!” moment. Maar dat niet alleen, ook het selecteren van ideeën, je idee bijslijpen en het in de praktijk brengen hoort bij het proces. En om te beginnen niet te vergeten, hoe kom je erachter wat je nou echt wil? Of wat het probleem werkelijk is waarvoor een nieuw idee nodig is in de organisatie. Het creatieve proces komt van begin tot het einde uitgebreid aan de orde. 

Mindmappen:

 • 1 dagdeel
 • Min 4 max 12 deelnemers.
 • Een Mindmap is een gedachte kaart. Met een Mindmap kun je gemakkelijk associatief denken over je onderwerp en heb je voortdurend het hele overzicht.

In deze training leer je al doende hoe je een Mindmap maakt en waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Behalve dat je Mindmappen kunt gebruiken om creatieve vaardigheden te vergroten en zo gemakkelijker op nieuwe ideeën kan komen. Zijn er vele andere redenen om hier handigheid in te krijgen. Vaak zeggen deelnemers dat het verassend goed werkt om overzicht en inzicht te krijgen in issues die spelen. Je vergroot je algemene intelligentie, leervermogen, communicatie en het is een zeer goede tool om gezamenlijk plannen mee uit te denken.

De hoeden van de Bono:

 • 1 dagdeel.
 • Min 6 max 12 deelnemers.
 • Met de methode van de zes denk hoeden die de Edward de Bono ontwikkeld heeft kun je vanuit verschillende manieren naar een vraagstelling, probleem of uitdaging kijken.

De methode gaat uit van het idee dat mensen vaak geneigd zijn problemen steeds op eenzelfde manier te benaderen. Door de denkhoeden te gebruiken, kun je makkelijk het probleem ook eens van een andere kant te bekijken. Het gebruik van de denkhoeden schept niet alleen helderheid maar creëert ook nieuwe inzichten en ideeën. In deze training gaan we met de hoeden oefenen zodat jij ze in kan zetten in een overleg, een besluit vorming of tijdens een creatief proces.

Hoeden van de Bono

Beeldkracht:

 • 5 dagdelen
 • Min 5 max 10 deelnemers.
 • Wist je dat 75% van onze hersenen zich bezig houdt met visuele prikkels? Mensen zijn van nature beelddenkers. Als je je daar meer van bewust wordt kun je dat inzetten als kracht. In de cursus leer je diverse manieren om jezelf visueel uit te drukken.

Je leert onder andere funktioneel tekenen (visual note taking). Tekenen is een taal die iederéén vlot kan leren. Aan het einde van de cursus heb jij je eigen symbolen boekje en kun je met plaatjes een verhaal tekenen. Bijvoorbeeld een verslag van een vergadering, of hoe je taart moet bakken, uitleg van een idee of gewoon omdat het leuk is! Ook gaan we onze innerlijke verbeelding verkennen, een eigen werkstuk/moodboard maken en samen kijken naar wat kunst ons kan vertellen. Je zult merken dat je met beelden beter uit kunt leggen wat je bedoelt en dat je mensen met tekeningetjes raakt. Door te zien waar we het over hebben schept visueel werken verbinding en betrokkenheid. De vaardigheden die je leert kun je op talloze manieren zowel in persoonlijke als professionele setting gebruiken. Kom je ontdekken hoe beelden jouw leven gaan verrijken? Je zult verrast zijn.

 

Funktioneel tekenen:

 • 3 x 2uur
 • Min 4 max 14
 • Funktioneel tekenen (visual note taking) is een heldere manier van tekenen die iederéén vlot kan leren voor zowel je privé als zakelijk leven. Slechts met 10 basis vormen kun je alles tekenen.

Behalve dat het hartstikke leuk is om op die manier uit te drukken wat je denkt, werkt het enorm verhelderend in communicatie met anderen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een presentatie, tekeningen bij een blog of een visueel verslag van de vergadering, maar ook gewoon in een gesprek werkt even een tekeningetje maken en laten zien soms heel goed. Met een tekeningetje kun je bovendien veel langer de aandacht vast houden en betrokkenheid creëren van je lezer of van de mensen bij je training of presentatie. Aan het einde van de cursus heb jij je eigen symbolen boekje en kun je met plaatjes een verhaal tekenen. We besteden ook aandacht aan het maken en gebruik van visuele templates die je in kunt zetten bij projecten en sessies. De tekeningetjes op deze website zijn een voorbeeld van de manier van tekenen die je leert.

 

Business Model Canvas:

 • Min 4 max 14
 • 1 dagdeel
 • Het Business Model Canvas is een manier om de verschillende bedrijfsaspecten visueel in beeld te brengen. Op die manier zie je hoe de bouwstenen van je onderneming samenhangen.

Doordat je de bouwstenen (zoals; wat is je doelgroep, wat is de waarde die je genereerd, de manier waarop je het “product” bij de klant brengt…et cetera.) in één logisch overzicht krijgt zie je snel waar eventuele knelpunten zitten. Naar aanleiding van dit overzicht kun je gericht per bouwsteen nieuwe ideeën bedenken om je onderneming een boost te geven. Het BMC is ook erg geschikt voor startende ondernemers om op een heldere manier in zicht te krijgen welke aspecten belangrijk zijn voor een onderneming en hoe deze met elkaar samen hangen. Tijdens de workshop leg ik uit hoe het Canvas werkt en ga ik nader in op elk onderwerp van de negen bouwstenen. Je gaat werken met het canvas en jouw onderneming in beeld brengen. Daarna geven we elkaar feedback.